Model 2610
Model 2620

Filters

 

Recirculeren

Een afzuigunit kan kookluchten afvoeren naar buiten via een kanaal en een gat in de muur of het dak. Echter wordt steeds vaker gekozen voor een afzuigunit die deze lucht filtert en terug de keuken in blaast. De lucht wordt op deze manier gerecirculeerd. In de nieuwe energiezuinige huizen is men verplicht te werken met een recirculerende afzuigunit die zuinig met lucht (energie) omgaat. Kan men kiezen en valt de keuze op recirculatie, komt dat vanwege drie redenen:

  • Het design van de afzuigkap is veel eleganter als grote schachten ontbreken
  • De afzuigkap is milieuvriendelijk doordat de warme lucht binnen blijft
  • De capaciteit van de afzuigkap met de door ons geleverde filters is goed

Een afzuigunit die recirculeert heeft de volgende gebruiksaanwijzingen:

  • Voordat u gaat koken dient een luchtstroom op gang te komen. Dit gebeurt wanneer u de motor op stand 1 aanzet.
  • Tijdens het koken kan de motorstand verhoogd worden naar stand 2. Niet hoger, want dat komt de filtering niet ten goede. Hoe sneller de lucht door de filter stroomt, hoe minder tijd het filter heeft om deze lucht te zuiveren.
  • Bent u klaar met koken, laat u de motor nog een tijdje draaien op stand 1.
  • Zet de motor pas uit wanneer al het eten uit de keuken is, dus nadat de vaat is weggewerkt.

Op de markt zijn meerdere filters te verkrijgen die kookluchten zuiveren. Wij bieden twee filters aan waarbij wij kunnen garanderen dat de kookluchten geëlimineerd worden. Een koolstoffilter en een plasmafilter. Hieronder wordt het verschil toegelicht.

Plasmafilter

Recirculeren met Koolstof

De lucht wordt door het filter geleid en het koolstof bindt de lastige geurtjes aan zich. Als de kooklucht de filter is gepasseerd is het grotendeels olie, vet en geurvrij en wordt terug de ruimte in geblazen. De geabsorbeerde olie en vetdeeltjes zorgen er echter ook voor dat het filter dicht slipt en de werking van koolstof niet oneindig doorgaat. Dat betekent dat het filter regelmatig vernieuwd moeten worden. Heeft u een koolstoffilter van Wave, is het advies om dit na 2,5 a 3 jaar te doen.

Recirculeren met Plasma

Het elektronische plasmafilter wordt geplaatst op de uitblaasmond van de motor en heeft 2 functies:

  • Aan de ene kant verwijdert ze de geurtjes dmv de plasma generator. Zodra de lucht het filter in komt, detecteert een sensor de luchtstroming en activeert hij de plasma generator. Plasma elimineert direct de geuren. De aangezogen verontreinigde lucht (vetten, pollen, geuren etc.) wordt door middel van een natuurlijke reactie omgezet in schone lucht en Co2. De gefilterde (gerecirculeerde) schone lucht wordt terug geblazen in de ruimte. Plasma verandert als het ware de DNA structuur van een geur.
  • Naast geurverwijdering elimineert het plasmafilter het vet. Vetdeeltjes die niet worden tegengehouden door het vetfilter, gaan het plasmafilter in en worden opgeslagen in de wanden van het filter. Die wanden staan continu onder hoogspanning, zolang de afzuigkap aan staat. Het opgeslagen vet wordt beetje bij beetje geëlimineerd. Het is heel belangrijk om de afzuigkap na het koken nog een tijd aan te laten om de restgeuren te vangen én om de vetten in het filter te verwijderen. Dit kan variëren van een half uur tot een uur, afhankelijk van de kookgewoontes. Door de afzuigkap nog geruime tijd na te laten lopen, voorkomt u dat het filter verzadigd raakt met vet en er alsnog geuren uit de afzuigkap door het plasmafilter komen. Bij normaal gebruik kan dit filter ca. 12 – 15 jaar, zonder onderhoud, functioneren. Dankzij de conisch gevormde binnenzijde is er vrijwel geen weerstand en heeft het filter zelfs een geluiddempende werking.

Laat u inspireren
en bekijk onze brochures

Download brochure