We hebben hetzelfde DNA als Wave”

De 2610 en 2617, exclusieve eilandafzuigkap voorzien van een lederen buitenkant. “We hebben hetzelfde DNA als Wave”, zegt eigenaar Marc Schilten. “Ook wij willen altijd onderscheidend zijn.”

Voor leerverwerking heb je ambachtsmensen nodig. Maar de markt is klein en Nederlandse jongeren worden niet meer geschoold. Om de aanwas van vaklieden te garanderen, leidt Cools Bekledingen zijn eigen mensen op. Van de huidige dertig werknemers, is een kwart nog geen dertig jaar oud. “Deze jongeren verstaan hun vak en hebben de drang om steeds weer mooie, nieuwe dingen te ontwikkelen”, zegt Marc. “Die instelling zoeken we ook bij onze partners. Wij maken graag iets wat een ander niet maakt. Wave en Cools passen daardoor uitstekend bij elkaar.”

Als je weet hoe je ermee om moet gaan, is leer een prachtig product. Wie de kennis en kunde heeft om de duizenden verschillende soorten op de juiste manier te bewerken en stikken, kan alles in leer bekleden. Tot aan grote jachten toe. Daarvoor gebruikt Cools zeewaterbestendige leersoorten die hun kwaliteit behouden bij extreme temperaturen en onder fel zonlicht. Bij de samenwerking met producenten, staat één ding voor Marc voorop: er moet altijd drang naar vernieuwing zijn. “We krijgen veel aanvragen waar we niet op ingaan, omdat een bedrijf andere normen heeft over kwaliteit of innovatie. Wij willen trots zijn op wat we maken. De eilandafzuigkappen die we nu met Wave hebben ontwikkeld, springen direct in het oog. Het zijn exclusieve, handbewerkte producten.”

Marc legt uit dat de opbouw van de kap om stug, hard leer vraagt. “We hebben gekozen voor tuigleer, dat we in onze werkplaats hebben verdund om de vorm van de kap te kunnen volgen. Daarna is het met dik garen gestikt. Het leer heeft de perfecte pasvorm en is goed bestand tegen warmte, vocht en bakluchten.” In korte tijd hebben Wave en Cools al diverse modellen op de markt gebracht. Dat worden er nog meer. “Er ligt een basis voor een prachtige samenwerking. Want ik ben ervan overtuigd dat de vraag hierna alleen maar zal toenemen.”

Cools Bekledingen

Bekijk de collectie
Wave Fashion Boek 2018/2019